Vijesti

Posljednja pobunjenička grupa iz Istočne Gute pristala na predaju

774views

Grupa koja kontrolira posljednji pobunjenički bastion u blizini Damaska pristala je na sporazum da njeni borci prekinu neprijateljstva s vladinim snagama u zamjenu za napuštanje enklave Istočna Guta, javili su u ponedjeljak sirijski državni mediji.
Jaish al Islam, čija se većina boraca povukla iz oblasti, branila je grad Douma od višemjesečnih napada vladinih snaga.

Ukoliko bude potvrđeno, povlačenje ili predaja pripadnika te grupe u oblasti pod pobunjeničkom kontrolom na sjeverozapadu Sirije, predstavljalo bi uvod u kraj velikih borbenih operacija u enklavi.

Državna televizija i sirijske novine javili su kako informacija ukazuje da će, na osnovu sporazuma, pobunjenička grupa predati teško i naoružanje srednjih kalibara i priznat će obnovu državnog suvereniteta nad Doumom.

Mediji pod kontrolom libanske šiitske grupe Hezbollah javili su da je sporazum postignut nakon nekoliko dana pregovora kako bi se Douma poštedjela novog krvoprolića.

Moćna šiitske milicija, koja se bori na strani sirijske vojske, saopćila je da je među odredbama sporazuma uspostava lokalnog vijeća pod kontrolom vlade u Damasku nakon povlačenja pobunjenika, prenosi agencija Reuters.

(FENA)