Vijestiiiiii

Poruka Cerića i Zukorlića: “Upišite, nacionalnost – Bošnjak, vjera – islam, jezik – bosanski”

778views

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić i muftija sandžački Muamer Zukorlić pozvali su pripadnike bošnjačkog naroda u Crnoj Gori da se na predstojećem popisu izjasne kao Bošnjaci, da im vjera bude islamska, a jezik bosanski.

U pismu koje je juče dijeljeno u Rožajama, Cerić i Zukorlić ističu da nedostatak nacionalne države koja bi štitila svoj bošnjački narod sve Bošnjake čini obaveznim da se skupe oko svoje nacije, vjere i jezika.

“Uzvišeni gospodar učinio je ljude pripadnicima nacija da bi se upoznavali, da bi druge upoznali i drugima se predstavili, nužno je prethodno sebe prepoznati, a to znači biti svjestan svog nacionalnog identiteta”, navodi se u pismu, prenose srbijanski mediji.

“Popis stanovništva historijska je, a možda i posljednja prilika da se na civilizovan način ukloni višedecenijska nepravda osporavanja nacionalnog i jezičkog identiteta. Zato pripadnici bošnjačkog naroda u Crnoj Gori odlučno upišite, nacionalnost – Bošnjak, vjera – islam, jezik – bosanski”, navodi se u pismu Cerića i Zukorlića.

(24sata.info)