Vijestiiiiii

Poplave u čitavoj BiH blokirale saobraćaj, stanje alarmantno

1kviews

U Čelincu je danas, zbog poplava, proglašeno vanredno stanje.

Svi vodotoci u opštini Čelinac su se izlili iz korita i plave okolne kuće i oranice, a samo na putu Čelinac – Jošavka poplavljeno je više od dvjesto domaćinstava, te upozorio da je rijeka Vrbanja već počela da plavi dijelove grada, čineći mnoge ulice neprohodnim.

Ako ne spase most, potop

Pripadnici opštinske Civilne zaštite Čelinac, uz pomoć mehanizacije nekoliko preduzeća, pokušavaju spasiti gradski most preko Vrbanje u koji udaraju trupci nošeni nezapamćenom bujicom sa planina Borja i Vlašića.

Svi mostovi preko Vrbanje, nizvodno od Čelinca prema Banjaluci, ugroženi su jer se trupci, granje i otpadni materijal skupljaju i prave brane. Ako se na vrijeme ne obezbijedi protok vode, Čelincu prijeti potop.

Ušće Jošavke u Vrbanju pretvoreno u jezero

Rijeka Vrbanja stigla je do kritične tačke i samo nekoliko centimetara nedostaje pa da prelije oba gradska mosta i poplavi grad. Budući da su svi šahtovi začepljeni, ulicama teče voda. U gradskom području izlile su se kanalizacione vode. Ušće Jošavke u Vrbanju u Čelincu pretvoreno je u jezero i poplavilo je desetak domaćinstava čija je evakuacija u toku.

Od sela je najugroženija Jošavka do koje se može stići samo seoskim putevima, uglavnom neprohodnim za automobile.

Saobraćaj je u prekidu na magistralnom putu Teslić – Banjaluka, u mjestu Vrela, te na  regionalnom putu Čelinac-Mlinska Rijeka, zbog izlivanja Jošavke. Regionalni put Čelinac – Jošavka – Prnjavor je u prekidu jer je na nekoliko mjesta preplavljen.

Jala nabujala u Gornjoj Tuzli

U općini Tuzla, u Gornjoj Tuzli na rijeci Jali poplavama je oštećen most, a dva stambena objekta su odsječena.

Teško i u kotorvaroškoj općini

Obilna kiša prouzrokovala je povećanje vodostaja rijeke Vrbanje i pritoka, te plavljenje kuća u nekoliko naselja u opštini Kotor Varoš. Nabujali Uzlomački potok u naselju Slatina poplavio je rano jutros više kuća. Iako su uložili velike napore, mještani  Slatine nisu uspjeli spriječiti prodiranje vode u kuće i objekte u kojima je ugrožena stoka.

Oborinske vode izazvale su plavljenje nekoliko kuća u naseljima Donji Varoš i Ripište. Poplavljen je i put prema Tvornici “Sportek”. Nabujala rijeka Vrbanja i pritoke su izazvale plavljenje kuća i poljoprivrednih površina u Mjesnoj zajednici Zabrđe. 

Poplavljena cesta Tuzla-Orašje

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-1.8 Tuzla – Orašje (dionica od Cerika do pijace „Arizona“, u dužini od 100 metara).

Zbog izlijevanja rijeke Radušice, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-474 Tešanj-Jelah. Iz istog razloga, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-462 Gradačac-Gračanica (u mjestu Srnice Donje), R-458 Lopare-Brčko (u Čeliću, izlijevanje rijeke Šibošnice), R-465 Maglaj-Doboj (u mjestu Bijela Ploča, izlila se rijeka Jablanica), kao i na regionalnom putu R-476 Čelinac-Mlinska Rijeka (izlila se rijeka Jošavka).

Poplavljena i banja “Kulaši” u Prnjavoru

Sve rijeke i potoci na području opštine Prnjavor izašli su iz korita, a stanje se počelo komplikovati noćas oko 3.00 časa, kada je naglo porastao vodostaj.

Najkritičnije stanje je u Kulašima, gdje je voda prodrla u objekte Banjsko-rehabilitacionog centra.

Na području naselja Vijaka evakuisana je porodica Petrešin, a tokom jutra uočeno je naglo nadolaženje rječice Lišnja koja najviše ugrožava naselja Omladinsko i Ratkovac, te Ulicu Živojina Preradovića i prijeti da uđe u stambene objekte.

Saobraćaj je prekinut prema Srpcu i Derventi na području Bakule, prema Derventi u Smrtićima i na više dionica u Kulašima. Pokrenuta su i brojna klizišta koja su oštetila puteve. Alarmantna situacija je na području Kozarske Dubice, Teslića, Dervente, Doboja i Srpca.

Miloševica preplavila Stevića most

Rječica Miloševica preplavila je “Stevića most” u Orlovači kod Prijedora zbog čega je u prekidu saobraćaj na lokalnom putu Prijedor –  Trnopolje, potvrđeno je danas  u opštinskom Odsjeku civilne zaštite.

Gradačac odsječen od ostatka Federacije

Na području Gradačca stanje je alarmantno jer su se rječice i potoci izlili iz korita. Teško stanje je i u mjesnim zajednicama Centar, Bukva i Varoš gdje poplave prijete stambenim objektima, a zbog jakih kišnih padavina zatvoreni su regionalni putni pravci Gradačac-Ormanica, Gradačac- Gračanica, te lokalni Gradačac-Zelinja, Gradačac Međiđa i Gradačac Ledenice Gornje.

Najkritičnije stanje je između naselja Vučkovci i Srnice gdje je Mala Tinja osim kolnih traka poplavila i više hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta.

Gračanica: Proglašeno stanje prirodne nepogode

Općinski štab Civilne zaštite u Gračanici ponovo je proglasio stanje prirodne nepogode. Kiša koja neprekidno pada od sinoć izazvala je nove poplave na području općine Gračanica.

Očekuje se novi plavni talas s hidroakumulacije „Modrac“ na kojoj vodostaj raste 2 cm na sat. Orahovička, Lohinjska i Pribavska rijeka već su se izlile na saobraćajnice i ugrozile gotovo 200 objekata u Sprečkom polju. Sokoluša prijeti da presiječe saobraćaj u Pašalićima i već ugrožava objekte u južnom dijelu Gračanice.

Ponovo je ugrožena trafostanica preko koje se električnom strujom snabdijeva područje općine Gračanica i Doboj-Istok. Ugrožena je eko toplona, Roading, Isovood, objekti kompanije Širbegović.

Rijeka Drijenča već je poplavila put prema Malešićima. Iz svog korita izlila se i Lukavička rijeka te poplavila nekoliko kuća. Stanje na području Prijekog Brda i Džakula nešto je stabilnije. Općinski štab Civilne zaštite poziva rukovodstva mjesnih zajednica, privrednih organizacija i građane da sami preduzimaju mjere na spašavanju, prije svega ugroženih života i imovine  kojom raspolažu.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 7,00 sati iznosio je 358 cm i ima tendenciju rasta.

Doboj Istok: Poplava odnijela most

U Doboj Istoku jučer je Stanić Rijeku, Lukavica Rijeku i Klokotnicu zahvatilo nevrijeme velikih razmjera, s kišnim padavinama, što  je u  kratkom roku uzrokovalo porast razine lokalnih vodotoka koji su poplavili oko 40 stambenih objekata, srušili jedan most i oštetili veliki broj lokalnih putnih komunikacija. Prema izvješću u jutarnjim satima poplave su se proširile i na MZ Brijesnica gdje je poplavljeno oko 50 stambenih objekata.

Bosansko Petrovo Selo: Enormno nabujali potoci

U opštini Bosansko Petrovo Selo poplavljeno je više od 300 domaćinstava, a od enormno nabujalih bujičnih potoka sa Ozrena najugroženija su naselja Kakmuž, Sočkovac, Karanovac i Bos. Petrovo Selo.

Prema podacima hidrometeorološke stanice u Bos. Petrovu Selu od juče u 17.00  do danas u 10.00 sati pala su 94 litra kiše po kvadratnom metru.

Na potručju opštine jutros je došlo i do saobraćajnog haosa, nakon što je zbog prekida saobraćaja na putu Doboj – Tuzla u Donjoj Orahovici saobraćaj preusmjeren na puteve u opštini Bosansko Petrovo Selo.

Intervencijom policije, saobraćaj preko Petrova je obustavljen, jer dva mosta preko rijeke Jadrinje imaju malu nosivost, pa je prijetila opasnost da bi mogli da se sruše.

Obilne vode sa Ozrena ugrozile su naselja u dolini rijeke Spreče, ali je najteža situacija u Kakmužu, gdje je poplavljeno nekoliko kuća. U Karanovcu se izlila rijeka Prenja, a ugroženi su i neki mostovi i preduzeće “Limeks”.

Poplave i u Banja Luci

Zbog izlivanja vode na kolovoz, od jutros je obustavljen saobraćaj u ulici kod tvrđave Kastel. Na području Banjaluke poplavljena su naselja Rosulje, Česma i Debeljaci. Voda je ušla u mnoge kuće, a Vrbas stalno nadolazi.

Poplavljen put Lopare – Brčko

Poplavljen je i privremeni most u Brusnici, pa je u prekidu saobraćaj na putu Lopare – Čelić – Brčko. Privremeni most u Brusnici postavljen je zbog izvođenja radova na novom mostu.

Poplave su zabilježene u sjevernom dijelu opštine Lopare u Mjesnoj zajednici Mrtvica, gdje se izlila rijeka Gnjica i poplavila njive i oranice. U nekoliko sela ovog dijela opštine u porastu su podzemne vode koje ugrožavaju bunare i vodu za piće.

Čelić potpuno blokiran

Prema izvješću tuzlanske Kantonalne uprave civilne zaštite, rijeka Šibošnica izlila se iz korita i poplavila nekoliko stambenih objekata i putova. Stanovništvo je u panici i vrši se evakuacija iz ugroženih područja, a oko 50 stambenih objekata je okruženo vodom. 

Čelić je u potpunosti blokiran zbog prekida prometa iz smjera Brčkog i Lopara i Tuzle.

– Stanovništvo je u panici i vrši se evakuacija stanovništva iz ugroženih područja. Do ovog trenutka, oko 50 stambenim jedinica je okruženo vodom – saopćio je zapovjednik Općinskog stožera Civilne zaštite Sead Muminović.

Brčanska naselja pod vodom

Kiša koja neprekidno od jučer pada na brčanskom području prouzročila je poplave u desetak mjesnih zajednica, uglavnom u južnom dijelu Brčko distrikta u naseljima Palanka, Cvijanovići, Gornji Rahić, Rašljanji, Jagodnjak i Bašče, odakle je otpočela je evakuacija građana.

Situacija je naročito složena na mostovima u Palanci i Gornjem Rahiću te riječnim propustima u Mjesnoj zajednici Brod gdje interveniraju vatrogasne i komunalne ekipe.

Zbog plavljenja mosta u Donjem Breziku zatvorena je i cesta  Brčko-Bijeljina,  a promet se preusmjerava alternativnim pravcem  Brčko-Potočari-Ražljevo Bukovica.

Svakog sata Bosna naraste za 30 cm

U naseljima nizvodno od Doboja, zbog bujica koje su izazvale rječice i potoci koji se slivaju sa visinskih dijelova, poplavljeno je pedesetak kuća. Vodostaj rijeke Bosne kod Doboja jutros u 9.00 časova bio je 252 centimatra, što je za 48 centimetara niže od kritične tačke kada na snagu stupaju redovne mjere odbrane od poplava.

Nivo rijeke Bosne ima porast od oko 30 centimetara svakog sata. Prema podacima Meteorološke stanice u Doboju, u prethodna 24 časa palo je 94 centimatra kiše po metru kvadratnom.

Zbog izlijevanja rječica Jakešnica i Gnionica u Jakešu (Vukosavlje) je danas proglašen prvi stepen odbrane od poplava. Vodena bujica prodra je u 40 stambenih objekata, a poplavljena je i farma krava u Jakešu. U prekidu je lokalni put Pećnik – Gnionica i saobraćaj se odvija alternativnim pravcima.

Modriča pod vodom

Modriča je pod vodom, proglašene su mjere prvog stepena odbrane od poplava a načelnik opštine Mladen Krekić stanje je nazvao katastrofalnim i zatražio angažovanje svog raspoloživog ljudstva i mehanizacije u odbrani od bujica koje ugrožavaju grad.

U prekidu je magistralni put ka Doboju, a neprohodna je i većina lokalnih puteva.

Centar grada je neprohodan, policija preusmjerava saobraćaj kroz ulice koje su još prohodne, voda je prodrla u podrume i poslovne prostore u gradu a najugroženije je naselje Dobor kojem osim nabujale rječice Dusa prijeti i Bosna čiji je vodostaj u naglom porastu i kod Modriče je dostigao 250 centimetara.

Najteže u Usori

Kantonalna uprava Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona saopćila je danas da je usljed obilnih kišnih padavina, u općinama na sjeveru ovog kantona, došlo do plavljenja više od stotinu stambenih objekata.

Najteža situacija je u općini Usora, gdje je poplavljeno između 50 i 60 stambenih objekata – kuća i to u ravničarskim dijelovima naseljenih mjesta Srednja Omanjska, Žabljak, Ularice i Makljenovac.

I rijeka Usore se također izlila iz svoga korita u rejonu od srednje Omanjske.

U tešanjskim naseljima Rosulje, Jablanica, Novo Selo, Tešanjka i Puljižići poplavljeno je 15-ak objekata, a u Rosuljama je oko 8.30 sati evakuirana tročlana porodica.

– U mjestu Jablanica, lokalitet Bijela Ploča, došlo do izlijevanja rijeke Jablanice, gdje je poplavljeno 50-ak stambenih objekata. Jedna porodica je iseljena, a registriran je i odron na putu M-17 u mjestu Poljice, gdje je prohodna jedna kolovozna traka.

Zbog izlivanja rijeke Radušice obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Tešanj – Jelah.

Izlile se Velika i Mala Usora

Vodostaj rijeka na području opštine Teslić  na najvišem je nivou u posljednjih nekoliko decenija zbog kiše koja ovih dana neprekidno pada. U Opštinskom štabu Civilne zaštite kažu da Velika i Mala Usora plave naselja i brojne stambene i poslovne objekte u gradskim i prigradskim naseljima.

Velika Usora prelila se preko nasipa u neposrednoj bilizini grada, pa su pod vodom prigradska naselja Stenjak i Mala Usora i dio Ruževića. Voda je ušla u podrume stambenih zgrada u centru grada, a pod vodom su i preduzeća “Komunalac”, “Graditetelj” i “Inter lignum”. Osim gradskog naselja Mala Usora, situacija je teška i u mjestu Žarkovina.

U Opštinskom štabu CZ ističu da do sada nije bilo masovnije evakuacije stanovništva. U industriskoj zoni Žarkovina pod vodom su “Dević tekstil”, “Lignakon” i zgrada bivše fabrika obuće. Sa ove lokacije evakuisano je više od 500 radnika.

U prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Teslić – Doboj zbog izlivanja Usore u naselju Vrela, a većina teslićkih mjesnih zajednica odsječena je od grada. Većina naselja je bez struje, jer je elektromreža pod vodom.

Stanje prirodne nesreće i u Srebreniku

U općini Srebrenik proglašeno stanje prirodne nesreće zbog poplava. Tinja je poplavila oko 600 hektara obradivog zemljišta, te oko 150 stambenih i 200 pomoćnih objekata. 

Kalesija: Oštećen most u Hidanima

U općini Kalesija izlile su se Gribaja i Prnjavorska rijeka i poplavile jedan stambeni objekt te oštetile most u Hidanima. U općini Živinice zabilježen je porast vodotoka u naselju Ciljuge, a ugroženo je nekoliko stambenih objekata.

I Bihać trpi od obilnih kiša

Zbog obilnih kišnih padavina na području općine Bihać, došlo je do izlijevanja oborinskih voda iz odvodnih kanala što je za posljedicu imalo plavljenje nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u naseljima Luke i Kamenica, te u ulicama: Jablanska, Radoslava Lopašića i Omera Mujadžića, dok je unaselju Turija došlo do izlijevanja potoka Mrežnica gdje je poplavljeno poljoprivredno zemljište. 

Izlijevanje potoka Mrežnica u naselju Zlopoljac, oko 00.10 sati uzrokovalo je otežano odvijanje saobraćaja na regionalnom putu R – 403 a Kamenica – Turija – Gata – Tržačka Raštela. 

Pod vodom Hozići i Suhača

Nakon dugotrajnih i obilnih kiša  naglo su porasli vodostaji Une i Sane i njihovih pritoka Japre i Vojskove u opštini Novi Grad. Posebno je kritično stanje u dolini Japre, gdje je u selima Hozići i Suhača poplavljeno 60 domaćinstava, a pod vodom su i brojne zasijane parcele. 

Raste vodostaj Sane i Sanice

Izlila se rijeka Krušnica u svom srednjem toku i poplavila je poljoprivredno zemljište. Došlo je do izlijevanja potoka i plavljenja pomoćnih objekata u naseljima – Jezerski, Baštra, Kajtezi i Govedarnica. Općina Ključ. Nivo rijeka Sane i Sanice je u porastu. U MZ Biljani izlila se Biljanska rjeka, gdje je ugroženo 15 kuća – stambeni objekti i Osnovna škola. U MZ Sanica izlila se rijeka Trebunj gdje je ugroženo 10 kuća sa pomoćnim objektima. 

Posavski kanton: Začepljeni kanali

U Posavskom kantonu zbog lošeg funkcionisanja odvodnih oborinskih kanala, a usljed povećane količine oborina koje su pale u protekla dva dana, poplavljen je veći broj dvorišta na području općina: Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac. 

Tačnih podataka o broju poplavljenih stambenih i privrednih objekata još nema, s obzirom na to da oborine još nisu prestale, te se broj poplavljenih objekata i poljoprivrednih površina stalno povećava. 

Na području Općine Odžak voda se prelila preko jedne ulice, a u Općini Domaljevac-Šamac, poplavljene su dvije ulice.

Srpcu prijeti katastrofalna poplava

Višednevne obilne padavine prouzrokovale su izlivanje više vodotoka i pojavu podzemnih voda u Srpcu, pa je nekoliko mjesnih zajednica ugroženo poplavama, a nedostaje još oko 30 centimetara da voda poplavi magistralni put Srbac – Derventa. U centru Mjesne zajednice Ćukali  poplavljena je školska zgrada, ambulanta, Mjesni ured i desetak kuća, pod vodom je i naselje Mali Sitneši i dio Poveliča gdje se iz korita izliva istoimena rijeka.

Najkritičnije je u selu Korovi, dvadesetak kilometara od Srpca. Voda je ušla u peradarsku farmu Bore Gavrića i pogušila 7 000 pilića, a mještani se od jutros bore da evakuišu piliće iz farme Dragiše Berića u koju takođe nadire voda i u kojoj se nalazi oko 12 000 pilića. Pod vodom se nalazi i benzinska pumpa u Korovima, te nekoliko stotina hektara obradivog zemljišta pored Save.

Vrbaska i Savska ulica u centru Srpca još nisu pod vodom jer priliv sprečavaju dva agregata koji vodenu bujicu prebacuju u Vrbas, a ukoliko zatreba biće uključen i treći agregat da se ne bi dogodilo da ove dvije ulice u centru Srpca ne budu pod vodom četvrti put ove godine.

(Avaz)


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865