Vijestiiiiii

Ponovo napadnuta džamija u Prnjavoru

423views

Gradska džamija u Prnjavoru noćas je ponovo napadnuta kamenicama pri čemu je oštećena fasada džamije i prozori, saopćila je Muslimanska informativna agencija (MINA). Ovaj napad, kao i mnogi dosadašnji, odmah nakon što su uočena oštećenja, prijavljen je Policijskoj stanici u Prnjavoru, čiji službenici su izašli na lice mjesta te napravili uviđaj.

Iako se džamija nalazi u strogom centru grada, veoma rijetko su bili pronađeni raniji počinioci ovakvih i sličnih vandalskih napada. Pored Gradske džamije, ranija meta napada bili su i nišani u haremu Gradske džamije, koji su rušeni i lomljeni u više navrata, kao materijalni svjedoci o muslimanima Bošnjacima koji su tu živjeli i žive preko pet stoljeća.

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor je najoštrije osudio ovaj čin zastrašivanja Bošnjaka i zatražio od svih relevantnih institucija da se pronađu i po zakonu kazne počinioci.

– Ovaj napad neće nas zastrašiti već samo više očvrsnuti i ujediniti protiv svakog zla koje vlada na svijetu, još više ćemo sa čestitim ljudima bilo koje vjere i nacije sjedati za isti sto i dogovarati se o miru, suživotu, toleranciji i ostanku na svome vjekovnom ognjištu i kućnom topraku”, poručuju iz Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor.

(Onasa)