Aktuelno

Pomozimo braći koja se bespravno izgone iz BiH!

346pregledi


Dok gledamo kako zulumćari raznih profila ni krive ni dužne hapse, omalovažavaju i bespravno protjeruju građane naše države čiji je jedini grijeh što su Arapi (čitaj muslimani) i što su u toku oružane agresije na BiH branili njenu teritoriju i štitili njene stanovnike, osjećamo bol u prsima, gorčinu u duši, i ne pronalazimo riječi kojima bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog nepravde  koja se nanosi njima i njihovima porodicama.  Pored iskrenih dova koje upućujemo Uzvišenom Stvoritelju da primjerno kazni sve one koji na bilo kakav način učestvuju u ovom sramnom, kukavičkom i izdajničkom progonu onih koji su ovoj državi pomogli u njenim najtežim trenutcima, učinimo i neke konkretne korake kako bi  pokušali spriječiti, ili barem ublažiti nepravdu kakva odavno nije viđena na ovim prostorima.

Ovih dana grupa građana je pokrenula inicijativu potpisivanja peticije za izmjenu Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH i puštanja na slobodu neosnovano pritvorenih ljudi koji nikada nisu gonjeni niti krivično optuženi.  Peticiju možete potpisati, i njen tekst u cijelosti pročitati na    http://peticija.com.ba/index.php, a mi prenosimo njegov veći dio:
 

ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH!

Mi, potpisnici/e peticije, pozivajući se na prava građana BiH zagarantovana Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima:

1. Zahtijevamo da se zaštite prava svih građana/ki BiH na sigurnost i dostojanstvo, te otkloni samovolja vlasti u donošenju odluka.

2. Zahtijevamo da se usvoje izmjene i dopune Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH (Službeni glasnik BiH, broj 54/05 i 12/09) kako bi se isti Zakon uskladio s principima Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja propisuje da svako ima pravo na slobodu i sigurnost ličnosti (član 5), te garantuje fer i korektan postupak vlasti prema svojim građanima (…)

3. Zahtijevamo da institucije vlasti BiH ne krše ljudska prava u ime „nacionalne sigurnosti“, te da ne proglašavaju vlastite građane prijetnjom za nacionalnu sigurnost bez bilo kakvih osnovanih dokaza i formalnih optužbi. Također, zahtijevamo da vlasti ne stvaraju bh. građanima strah da bismo i mi sami, i naša djeca, i naši prijatelji, i naše komšije mogli biti proglašeni „prijetnjom za nacionalnu sigurnost“.

4. Zahtijevamo da se puste na slobodu nevine osobe smještene „pod nadzor“ u imigracione centre iz nedefiniranih osnova vezanih za „nacionalnu sigurnost“, koje nikada nisu gonjene za krivična djela, niti formalno optužene za bilo kakve terorističke aktivnosti, a čija se državljanstva oduzimaju bez saslušanja i bez osnova. Također, zahtijevamo da se više nikad ne ponovi epizoda o tzv. „Alžirskoj šestorki“ koja je bila jasan primjer užasne nepravde koje su počinile bh. vlasti zajedno s međunarodnom zajednicom nad vlastitim nevinim građanima. Tražimo da sve mjere koje naše vlasti poduzimaju budu dobro preispitane i bazirane na jasnim i čvrstim dokazima, uz puno uvažavanje ljudskih prava i prije svega ljudskog dostojanstva.

Izričito tražimo da se zaustave svi napori da se iz ove zemlje deportuju osobe koje bi se u zemljama porijekla suočile s rizikom torture (…)

Napomena: Peticija će biti proslijeđena svim relevantnim institucijama i organizacijama u BiH, a posebno onim iz člana 5. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH (Odjeljak „Pristup tajnim podacima svih stepena“).
 
Još jednom, peticiju možete potpisati na: http://peticija.com.ba/index.php

X