Vijesti

Polovina američkih muslimana iskusila diskriminaciju

385views

Skoro dvije trećine američkih muslimana tvrde da su nezadovoljni pravcem kojim idu Sjedinjene Države, pokazala je anketa američkog istraživačkog Pew centra objavljena u srijedu.
Čak 74 posto ispitanika vjeruje da je američki predsjednik Donald Trump neprijateljski nastrojen prema muslimanima.

Brojke iz današnje ankete u oštrom su kontrastu s rezultatima one iz 2011. godine tokom mandata Baracka Obame, kada je 56 posto ispitanika bilo zadovoljno pravcem kojim se zemlja kreće, a 64 posto je smatralo da je Obama prijateljski nastrojen prema muslimanima.

Od ispitanika u današnjoj anketi, 78 posto ih je izjavilo da su glasali za kandidatkinju Demokratske stranke Hillary Clinton dok ih je osam posto glasalo za Trumpa.

Polovina ispitanika izjavila je da je u posljednjim godinama teško biti musliman u SAD-u, a skoro polovina ih je iskusila diskriminaciju u prošloj godini.

Više od polovine ispitanih muslimana izjavilo je da američki mediji na nepošten način tretiraju islam.

Ipak, devet od deset muslimana u anketi izjavilo je kako su ponosni što su Amerikanci. Broj američkih muslimana koji tvrde da su dobili izraze podrške u proteklih 12 mjeseci je porastao s proteklih godina, dok ih je 40 posto kazalo da su dobili podršku u 2017., što je rast s 37 posto iz 2011. i s 32 posto iz 2007.

Šest od deset američkih muslimana izjavilo je da ima mnogo zajedničkog s većinom Amerikanaca, sudeći po anketi Pew centra, prenosi dpa.

(FENA)