Vijesti

Poljski premijer opet podigao buru govoreći o 'Židovima koji su sudjelovali u holokaustu'

802views

Poljski premijer je u subotu podigao buru govoreći u “židovima koji su činili” holokaust, braneći nedavni sporni zakon koji bi trebao zaštititi Poljsku od optužaba za pomaganje nacistima u genocidu.
Mateusza Morawieckog je izraelski novinar Ronen Bergman upitao bi li bio kažnjen u Poljskoj da ispriča što se dogodilo članovima njegove obitelji koji su bili deportirani pošto su ih susjedi, Poljaci, prijavili Gestapou u Drugom svjetskom ratu.

“Ne biste bili kažnjeni, jer nije kazneno djelo ako kažete da je bilo Poljaka počinitelja (genocida nad Židovima), kao što je bilo počinitelja Židova, Ukrajinaca i Nijemaca koji su to radili”, rekao je na engleskom na Sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, prenosi Hina.

“Naravno da ne bi bilo progona ljudi koji kažu da je među počiniteljima bilo i Poljaka, jer ih je bilo. No ne možemo izjednačavati počinitelje i žrtve jer bi to bila uvreda za sve Židove i za sve Poljake koji su toliko propatili u Drugom svjetskom ratu”, dodao je poljski predsjednik vlade.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odmah je osudio Morawieckog zato što je rekao da je bilo i Židova koji sudjelovali u holokaustu.

“Riječi poljskog premijera u Muenchenu su nečuvene. Ovdje se radi o problemu nesposobnosti da se shvati povijest i nedostatak osjetljivosti za tragediju našeg naroda”, rekao je.

(Vijesti.ba)