Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Poljska: Katolička crkva podržava i širi strah od islama

424views

Vodeća organizacija za zaštitu ljudskih prava u Poljskoj upozorava na nagli porast islamofobije u ovoj zemlji. „ Generalno, islamofobija je postala veliki problem. Islamofobija je izražena i bojim se da će se stanje po ovom pitanju u narednom periodu još više pogoršati. Svjedoci smo sve veće javne rasprave o strahu od islama“, kaže Rafal Pankowski, koordinator organizacije „ Never again“.

Po njemu, razlog širenja islamofobije u Poljskoj je globalna situacija, naročito zbog osjetljivog učešća poljskih vojnika u ratovima u Iraku i Afganistanu.

Pankowski navodi da su muslimani u Poljskoj postali česta meta rasističkih napada. Najviše su na udaru čečenske izbjeglice. Pakowski još dodaje da su neki djelovi katoličke crkve neprijateljski nastrojeni prema muslimanima. „ Radio Maria, koja je katolička radio stanica, često i veoma opasno govori protiv islama“.

Poseban problem postaju ekstemni pokreti i osobe slične Norvežaninu Andersu Breiviku.

(SAFF)