ISTAKNUTOVijesti - stara kategorija

‘Politika bila i biće: Ne dati Iranu do nuklearki’

965views

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je Iran da mu Izrael neće dopustiti da dođe do nuklearnog oružja. “Politika Izraela je bila i biće sljedeća: da ne dopusti Iranu da dođe do nuklearnog oružja”, istakao je Netanijahu na sastanku svog kabineta, a prenijela je agencija AFP.

Premijer Izraela se oštro protivio sklapanju nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila u julu prošle godine, tvrdeći da to neće spriječiti Teheran da proizvede nuklearno oružje.

On je dodao i da će ukidanje sankcija omogućiti Iranu da dodatno podrži militante u regionu preko kojih ratuje, uključujući neprijatelja Izraela – libansku proiransku paravojnu organizaciju Hezbolah.

Zvaniči Teheran ne isključuje mogućnost upotrebe vojne sile kako bi spriječio Iran da proizvede nuklearno oružje, ali analitičari ističu da je jednostrana akcija veoma malo vjjerovatna.

Netanijahu je naveo da će Izrael nastaviti da prati u kojoj mjeri Iran poštuje sporazume o “nuklearnoj energiji, balističkim raketama i terorizmu”, kako bi na vrijeme uočio moguća kršenja.

Ukoliko dođe do kršenja, međunarodna zajednica bi trebalo da “preduzme oštre i agresivne sankcije” protiv Irana, istakao je izraelski premijer, dodajući da je njegova zemlja “spremna da se suoči sa svakom prijetnjom”.

(Agencije)