Vijestiiiiii

Pokušaj širenja šiizma: Egipatske vlasti zatvorile šiitsku džamiju u Kairu

666views

Minber.ba – Egipatske vlasti su zatvorile šiitsku džamiju “Husseiniya”, koju je nedavno otvorio libanonski šiitski imam Ali al-Korani tokom svog nedavnog boravka u Kairu, izjavili su izvori bliski Al-Arabiyi.

Izvori su naveli da su egipatske vlasti zaplijenile publikacije, plakate i snimke pronađene u džamiji. Odluka vlasti o zatvaranju džamije je konačna, navode dalje izvori Al-Arabiye.

Nedavna inauguracija “Husseiniye” razljutila je utjecajni sunitski univerzitet Al-Azhar i druge sunitske vjerske službenike, koji su taj potez označili kao pokušaj širenja šiizma u Egiptu.

U međuvremenu, neke šiitske ličnosti smatraju taj potez kao “sredstvo približavanja između različitih islamskih doktrina”.

Nakon inauguracije “Husseiniye” u Kairu određen broj šiija se okupio i prakticirao neke šiitske rituale, uključujući udaranje po prsima i pjevanje pjesmi u spomen na smrt određenih potomaka poslanika Muhameda, s.a.w.s. Šiije su navikli na takve prakse u Iraku, Iranu, Afganistanu, Pakistanu i Libanonu.

Al-Azhar, Islamska akademija za istraživanje i Ministarstvo vjerskih zadužbina su žestoko osudili nedavnu posjetu Kaira od strane Al-Koranija. Sunnitski učenjaci su kritizirali vjerske seminare na kojima je al-Korani prisustvovao i predavanja koje je držao u kućama nekih šiija koje žive u Kairu i drugim gradovima. Oni su ovaj potez šiitskog imama opisali kao “neprihvatljivu crvenu liniju” i smatraju ga pokušajem širenja šiizma u Egiptu, piše Al-Arabiya.

Preveo i prilagodio: Edin D.

(Minber.ba)