Vijesti

Pokrenuta kampanja protiv huškačkih stranih izvještavača sa Taksima

512views

Način na koji velike svjetske medijske kuće poput CNN Internationala i BBC-a, te agencija Reuters i Associated Press (AP), prikazuju proteste na istanbulskom Taksimu sa velikom dozom „egzibicije“ i oslikavanja situacije kao da se radi o „građanskom ratu u Turskoj“ izazvale su osudu velikog dijela Turske, a stotine hiljada korisnika društvenih mreža pokrenuli su kampanju protiv tih medija.

Mnogi turski građani, a nerijetko i ministri i drugi državni službenici javno osuđuju „huškaški“ nastup stranih medija u izvještavanju sa Parka Gezi na istanbulskom Taksimu.
 
Mnogo reagiranja izazvala je i činjenica da CNN, Reuters, AP i druge medijske kuće satima uživo prenose sliku sa trga gdje se nalazi grupa demonstranata i manipulativnim informacijama predstavljaju te ljude isključivo kao „žrtve“.
 
U većini reakcija se ističe da ovakvi nastupi nedvojbeno podsjećaju na događaje iz 1991. godine i izvještavanja uoči samog početka Zaljevskog rata i naglašava da bi teme poput svirepog krvoprolića u Siriji trebale biti praćene sa takvom pažnjom, a ne biti zapostavljene kao što je slučaj upravo na nabrojanim medijima.
 
CNN-ova voditeljica Christiane Amanpour telefonski se javila uživo u programu sa savjetnikom turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahimom Kalinom, a nakon što ju je sagovornik upitao, kako to da su pripadnici terorističke organizacije THKP-C mogli biti „teoristi“ kada su izveli bombaški napad na američki ambasadu u Ankari, a sada su najednom postali „demokratski demonstranti“, Amanpour je završila razgovor sa riječima „The show is over“. Ovakva reakcija uzrokovala je glasnu osudu turske javnosti koja ne podržava aktuelne proteste.

(AA)