Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Aktuelno

Pokolj u pakistanskoj školi – uzroci i posljedice

386views

Jučerašnji stravični pokolj preko stotinu djece u Pakistanu potresao je svakog normalnog čovjeka. Ovaj stravični zločin počinili su pakistanski talibani. Nema opravdanja za navedeni zločin, a talibani su ovim činom sami sebe stavili na listu najokorjelih zločinaca na svijetu.
U saopćenju za javnost talibanski glasnogovornik je naveo da je ubijanje djece čin osvete pakistanskim vojnicima za zločine koje su oni počinili nad talibanskim porodicama. “Neka i oni osjete patnju”, rekao je talibanski glasnogovrnik. Citirano objašnjenje otvara veoma važnu temu kada je u pitanju historija međumuslimanskog ubijanja u Pakistanu. Prije dolaska Amerikanaca u Pakistan musliani nisu ubijali jedni druge. Problem nastaje onog dana kada su Amerikanci zajedno sa pakistanskom vladom počeli da ubijaju muslimane u Pakistanu, a pod izgovorm da se bore protiv Al Kaide. Poznato je da je Amerika ubila veliki broj nedužnih civila, njihove bespilotne letjelice pobile su preko hiljadu djece. Pakistanska vojska je godinama aktivno pomagala Amerikancima u borbi protiv talibana i Al Kaide. U toj borbi počinjeni su brojni stravični zločini nad muslimanima koji žive u regijama koje su osumnjičene za podršku talibanima i Al Kaidi, kao što su Waziristan i dolina Swat( Dolina Swat se nalazi uz grnaicu sa Afganistanom. U proljeće 2009.godine pakistanska vojska je napala dolinu Swat kako bi pomogli Amerikancima u borbi protiv talibana. U toj ofanzivi pakistanske vojske protjerano je oko dva miliona stanovnika doline Swat.). Svaka prolivena kap krvi prouzročila je nove sukobe i ubijanja muslimana. Zločina i nevjerovatno okrutnih ubistava bilo je na obje strane. Izdajnička pakistanska vlada je bezobzirno branila interese Amerike i nemilosrdno ubijala svoj narod. U objavljenim Wikiliksovim tajnim dokumentima nalaze se i brojni zapisi o sramnoj izdajničkoj ulozi Perveza Musharafa koji je dobro naplatio svoju saradnju sa Amerikancima. Dakle, pakistanski muslimani su zbog američkih interesa nakon 2001.godine počeli da nemilosrdno ubijaju jedni druge. Danas je taj pokolj poprimio stravične razmjere. Nažalost, međusobno ubijanje u Pakistanu će imati još stravičnije posljedice. Sada će krenuti osveta na osvetu. Muslimanska krv teče potocima, a Amerikanci se prave naivni.

saff.ba