Dawa

Poklonima pridobijamo ljudska srca

349pregledi
Priredio: Adnan Maglić

Jedno od najefikasnijih i najbržih načina za pridobijanje srca jeste poklon, bez obzira na njegovu vrijednost. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Dajite poklone jedni drugima, jer zaista poklon uklanja mržnju iz ljudskih prsa.” Prenosi Tirmizi. U drugom hadisu, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, objašnjavajući učinak hedije i tragove koje ostavlja na ljudsku dušu, kaže: ”Dajite međusobno jedni drugima hedije, voljet ćete se.” Buharija
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prakticirao je primati poklone i za njih nagrađivati, pa makar ti pokloni imali simboličnu vrijednost.
 
Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Kada bi mi bila poklonjena potkoljenica ovce, primio bih je, a kada bih bio pozvan za sofru na kojoj se ona nalazi, odazvao bih se.” Prenosi Ahmed
 
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, primao je poklone i od nevjernika. Primio je hedije od Kisre, Kajsera, a i sam ih je slao nevjernicima u nadi da će pridobiti njihova srca te biti u mogućnosti prenijeti riječi istine.
 
Tragovi koje hedija ostavlja u dušama ljudi i način na koji stiže do ljudskih srca svakome su jasni. Kaže Safvan ibn Umeje: ”Davao mi je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a bio mi je najmrži čovjek, i nije mi prestajao davati sve dok mi nije postao najdraža osoba.”
Najbolji poklon koji možeš dati bratu muslimanu jeste ono za čime on ima potrebu i što će ga učiniti sretnim ako dobije. Tom prilikom poželjno je da čovjek vodi računa o ličnosti kojoj daje poklon i o njegovoj dobi, a samim time i o vrijednostima poklona.
 
Jedna lijepa hedija koju čovjek može pokloniti u ovom vremenu je vrijedna i korisna knjiga, islamski časopis koji mu može dostavljati mjesečno ili sedmično, letak, CD i DVD, ili bilo koja druga stvar koja će osobu kojoj dajemo poklon učiniti radosnom. Poželjno je da to bude kontinuirano pa makar hedija bila i skromna, jer ono što je ustrajno, čovjek ga se dugo sjeća i zahvaljuje na tome, dok u protivnom, ako mu daje poklon samo ponekad, to brzo zaboravlja.
 
Hedija je lijepa prilika za da’wu i otvara vrata za ulazak u ljudska srca. Mali poklon može biti razlog da budeš omiljen kod jednih, a prijatelj drugima. Tvoje riječi tada dobijaju na težini i ostavljaju tragove u životima onih kojima se obraćaš.

Prvi put objavljeno: utorak, 27 Siječanj 2009 22:10