Vijestiiiiii

Pojas Gaze: Hamas proglasio vanredno stanje

375views

Hamasova vlada na vlasti u pojasu Gaze proglasila je u subotu “vanredno stanje” za sigurnosne snage koje su pozvane da rade 24 sata dnevno zbog sukoba s izraelskom vojskom.

– Ministarstvo unutarnjih poslova je proglasilo vanredno stanje. Sve sigurnosne snage treba da rade 24 sata dnevno, kao i službe civilne zaštite i medicinske službe, kako bi zaštitile i spasile stanovnike koje je izraelski okupator uzeo za metu, saopćio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Ihab al-Ghoussein.

Oružani sukob između Izraela i Hamasa, najgori od 2009. godine, koštao je života 17 Palestinaca u Gazi od četvrtak. Nastavio se u subotu ispaljivanjem palestinskih projektila i izraelskim zračnim udarima, javio je AFP.

– Izraelski neprijatelj insistira na napadima protiv Palestinaca, dok međunarodna zajednica šuti, napisao je glasnogovornik na internetskoj stranici ministarstva unutarnjih poslova.

– Palestinske grupe u Gazi su se obavezale da će poštivati palestinski konsenzus o primirju i prestati s ispaljivanjem raketa, ali je izraelski agresor napao i ubio civile, žene, djecu i starije osobe, dodao je on.

Al-Ghoussein je optužio izraelsku vojsku da namjerno puca na ambulantna vozila i da koristi fosforne metke zabranjene prema međunarodnom pravu.
(FENA)