Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Poginuo 377. britanski vojnik u Afganistanu

327views

Jedan britanski vojnik poginuo je u ponedjeljak u eksploziji u Afganistanu, čime se broj britanskih vojnika poginulih u ovoj zemlji od 2001. godine popeo na 377, saopćilo je ministarstvo odbrane u Londonu.

Vojnik, koji je bio u sastavu prvog bataljona regimente The Rifles, poginuo je u okrugu Nahr-e Saraj, u pokrajini Helmand (na jugozapadu).

“Vojnik je pripadao patroli raspoređenoj na traženju sakrivenih eksplozivnih naprava”, objasnio je potpukovnik Tim Purbrick, glasnogovornik vojne misije u ovoj pokrajini.

Jedan drugi britanski vojnik poginuo je u subotu u okrugu Nahr-e Saraj. Njega je ubio pripadnik afganistanske nacionalne vojske u toku rutinske operacije.

Velika Britanija ima oko 9.500 vojnika u Afganistanu u okviru NATO-ovih snaga, što je najveći kontingent poslije Sjedinjenih Američkih Država.

Premijer David Cameron najavio je da će sve borbene trupe biti vraćene u zemlju do 2015. godine, nakon prijenosa odgovornosti za održavanje sigurnosti na afganistanske snage.

(Fena)