Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Poginuli borci Hezbollaha u bici za Qusayr

1.2kviews

Sirijska vojska u ponedjeljak je nastavila ofanzivu na grad Qusayr na granici sa Libanom, a stižu vijesti da je u borbama poginulo najmanje 13 boraca libanskog Hezbollaha koji pomažu snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u strateškom napadu.

Sirijska državna televizija izvijestila je da su vojne jedinice ostvarile napredak u borbama u Qusayru, te da sudjeluju u uličnim borbama protiv pobunjenika.

Novinska agencija SANA javlja da su u ponedjeljak Assadove trupe zauzele većinu naselja u Qusayru.

Opozicioni aktivisti su kazali da je u nedjelju ubijeno najmanje 52 ljudi.

Najmanje 13 boraca Hezbollaha je, također, ubijeno, rekli su oni.
Reporterka Al Jazeere Rula Amin javila je iz Bejruta kako se čini da Vladini vojnici drže većinu grada pod kontrolom.

“Qusayr je godinu dana uporište pobunjenika”, rekla je Amin.

Napad na Qusayr je izveden dan nakon što je argentinska televizija objavila intervju s Assadom, u kojem je rekao da njegova Vlada “ne koristi borce iz drugih država i ne treba joj podrška nijedne arapske ili strane države”.

Međutim, Amin javlja da su i vlast i opozicija u Siriji zatražili pomoć stranih država.

“Hezbollah sudjeluje u borbama, a u Qusayru su stotine stranih boraca. Sukob je primio regionalne i sektaške osobine. Radi se o tome da se suniti bore protiv alevija i šiita, a ne samo da se sirijski pobunjenici bore protiv Vladinih snaga”, kaže naša reporterka.

 

(AJB)