Vijestiiiiii

Počeo 6. svjetski halal forum u Maleziji

433views

Svjetski halal forum (WHF 2011.) započeo je u ponedjeljak u Kuala Lumpuru u Maleziji. World Halal Forum predstavlja najveći i najznačajni skup, koji okuplja najistaknutije ličnosti i vodeće institucije, iz oblasti halal industrije u svijetu.

Tema ovogodišnjeg foruma je: „Snaga vrijednosti na svjetskom halal tržištu“. Šesti svjetski halal forum otvorio je svojim izlaganjem bivši premijer Malezije Tun Abdullah Ahmad Badawi. On je u obraćanju rekao da halal industrija, čija vrijednost je procijenjena na oko trilion dolara, bilježi rast od 15 do 20 posto rasta, i da se se svaki dio industrije jednako nadopunjuje.

On je naglasio da su ove industrije formirale temelj nove ekonomske paradigme halal ekonomije – halal prehrambena industrija i islamske finansije.

Vrijednost halal prehrambene industrije u svijetu procijenjena je na 661 milijardu dolara. Zajedničke vrijednosti industrije halal hrane, lijekova, kozmetike i turizma, procijenjena je na 2,3 triliona dolara.

Agencija za certificiranje halal kvalitete kao i svake godine do sada sudjelovat će u radu foruma na kojem će se govoriti o pitanjima vezanim iz oblasti halal certificiranja i akreditacije u halal industriji.

WHF 2011. završava 5. aprila posjetom najvećem halal sajmu proizvoda i usluga, Malaysian International Halal Showcase – MIHAS 2011., koji počinje sutra, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.

(Fena)