Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Počeli pregovori o izručenju Fethullaha Gulena Turskoj

440views

Delegacija od četiri člana, tri iz američkog Ministarstva pravde i jednog iz Mininistarstva vanjskih poslova SAD-a, jutros je počela pregovore sa zvaničnicma iz Direkcije za međunarodno pravo i vanjske odnose pri turskom Ministarstvu pravde.

Delegacija iz SAD-a koja bi sa turskim zvaničnicima trebala razgovarati sa turskim zvaničnicima o izručenju Fethullaha Gulena sinoć je doputovala u Ankaru.

Tokom dvodnevnih pregovora zvaničnici turskog ministarstva će delegaciji iz SAD-a dati informacije o četiri zasebno poslane mape o izručenju Gulena. Pored toga oni će sa američkim zvaničnicima podijeliti značajne dokaze o tome da je pokušaj državnog udara u Turskoj izveden pod naredbom Gulena.

Turska je od SAD-a ranije zatražila hitno hapšenje i izručenje Fethullaha Gulena, vođe organizacije FETO koja je u Turskoj proglašena terorističkom.

Potom je američko Ministarstvo pravde turskom Ministarstvu pravde poslalo pismo u kojem je predloženo slanje delegacije iz SAD-a u Tursku ili slanje turske delegacije u SAD kako bi otpočeli razgovori o tom pitanju.

Ministarstvo pravde Turske je predložilo da prvo dođe delegacija iz SAD-a, da potom da i delegacija iz Turske otputuje u SAD.

(AA)