Vijesti

Pobunjenički pokret Husi odbacio plan SAD-a o primirju u Jemenu

306views

Pobunjenički pokret u Husi saopćio je da odbacuje plan Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o primirju u Jemenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik proiranskog pokreta Husi Mohammed Abdul-Salam obratio se američkom specijalnom izaslaniku za Jemen Timothyju Lenderkingu i poručio mu da američki plan ne nudi ništa novo, već i dalje predstavlja stavove Saudijske Arabije i Ujedinjenih nacija.

Televizija “Al-Masirah“ javlja kako pokret Husi smatra da američki prijedlog primirja predstavlja spiralu koja bi Jemen uvela u još dublju i opasniju krizu.

Abdul-Salam tvrdi da američki plan primirja u Jemenu predstavlja zavjeru te je dodao kako će pokret Husi rado prihvatiti primirje ako ono uključuje ozbiljne namjere za okončanje blokade i sukoba u toj zemlji.

Američki izaslanik Lenderking je krajem februara posjetio nekoliko zaljevskih zemalja i predstavio plan primirja, a i sa glasnogovornikom pokreta Husi se sastajao u Omanu.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta za život.

(AA)