Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Pobunjenici zauzeli aerodrom

219views

Sirijski aktivista Zijad al-Amir izjavio je danas da su pobunjenici zauzeli vojni aerodrom na istoku Sirije, u blizini granice sa Irakom, javlja Tanjug. Agencija navodi da je taj aerodrom ključna pozicija za odbranu pograničnog grada Abu Kamala, koji su opozicionari nedavno zauzeli.

Al-Amir tvrdi da avijacija sirijske vojske puca na aerodrom koji su zauzeli pobunjenici u provinciji Deir al-Zor.

Istovremeno, opozicionari su objavili video-snimak na kom se vidi kako predstavnici tzv. Sirijske slobodne armije patroliraju vazduhoplovnom bazom koju su osvojili i kako su zgrade oštećene od granata.

Frans pres je prenio, pak, tvrdnje sirijske organizacije za zaštitu ljudskih prava da je danas u gradu Alepu eksplodirao automobil-bomba, kao i da su u sukobima snaga lojalnih predsjedniku Bašaru el-Asadu poginula dva pobunjenika.

Takođe, grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji tvrdi da su granate pale južno od Damaska, na oblast Deir al-Asafir, gdje se sukobljavaju pobunjeničke i režimske snage.

Samo juče u cijeloj Siriji poginulo je 106 osoba – 42 vojnika, 42 civila i 22 pobunjenika, tvrdi Opservatorija, po kojoj je u konfliktu od marta 2011. godine poginulo više od 39.000 ljudi, prenio je AFP.

(Vijesti.ba)