Vijesti

Pobunjenici u Siriji uništili sedam ruskih aviona

2.3kviews

Najmanje sedam ruskih aviona uništili su pobunjenici granatiranjem 31. decembra u zračnoj bazi Hmeymim u Siriji, izvijestio je kasno u srijedu ruski dnevnik Komersant navodeći dva izvora.

U najvećem gubitku oružja u jednom napadu za Rusiju otkad je počela zračne udare u Siriji u jesen 2015. ranjeno je više od deset pripadnika oružanih snaga u napadu “radikalnih islamista”, piše u izvještaju.

Najmanje četiri bombardera Su-24, dva lovca Su-35 i jedan transportni avion An-72, kao i skladište municije uništeni su granatiranjem, naveo je Komersant na svom sajtu, navodeći dva “vojno-diplomatska” izvora.

Pad helikoptera
Komersant je naveo i da se Ministarstvo odbrane Rusije nije oglasilo.

Ranije u srijedu Ministarstvo je reklo da se helikopter Mi-24 srušio pri slijetanju u Siriji 31. decembra zbog tehničkog nedostatka i da su poginula dva pilota.

Prošlog mjeseca Rusija je počela uspostavu trajne prisutnosti u Hmeymimu i pomorskoj bazi u Tartousu mada je predsjednik Vladimir Putin naredio “znatno” povlačenje svojih vojnih snaga iz Sirije proglasivši njihov posao uglavnom obavljenim.

(Agencije)