Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Razvod

Da li se ona može tek tako razvesti od mene?

605pregledi

Pitanje:Bismillahir-Rahmanir-Rahim! Es-selamu alejkum! Oženio sam se prije dva mjeseca, a suprugu sam poznavao otprilike pet mjeseci i viðali smo se u prisustvu njenog mahrema. Od prvog dana nakon našeg vjenčanja supruga se promijenila prema meni, odbijala me u postelji iako nije bila nevina i ja sam to znao i prešao sam preko toga.To je trajalo tri sedmice, a ja je nisam prisiljavao nego sam joj dao vremena da se presabere i onda smo konačno počeli voditi normalan bračni život. Pošto smo živjeli odvojeno dok ne riješimo stambeni status, odmah sam je pozvao da uzmemo stan pod kiriju i da se uselimo. Meðutim, ona je to odbila i rekla mi da sam ja sve to ozbiljno shvatio i da sačekamo još malo da vidimo kako će nam ići, što me je začudilo i nasmijalo… Dva dana nakon te izjave moja supruga me je napala kako sam ja dužan da joj dajem dio svoje plate, plaćam račune, kupujem namirnice… iako ne živimo zajedno, i rekla mi je da hoće da se razvede i da me ne voli više… da sam se ogriješio prema njoj i počinio haram. Nakon toga već mjesec dana me kategorički odbija i tvrdi kako se ona razvela od mene i ima pravo na to. Molim vas da mi date svoje mišljenje o tome da li sam uistinu pogriješio i da li je ona u pravu da se može tek tako razvesti od mene? Molim Allaha da vas nagradi!

Odgovor:  Ve alejkumus-selam! U svome pismu niste mi pojasnili baš mnogo tako da bih mogao znati da li ste pogriješili ili niste. Ali, ono što razumijem jeste da vaša supruga sada ne želi da živi sa vama i da ona sebe smatra razvedenom. Sada se postavlja pitanje da li je taj razvod validan ili, da tako kažemo, kako sada postupiti. Ovakav postupak od strane supruge ne može se smatrati razvodom braka, jer je muž taj koji ima razvod braka u svojim rukama. Razvod braka od strane žene može biti jedino valjan ukoliko ona ode kod kadije i kadija na njeno traženje raskine spomenuti brak. Dakle, njena spomenuta tvrdnja nije ustvari razvod braka, nego vi ostajete u braku sve dok vi kao suprug ne razvedete svoju ženu.

Ukoliko ona baš ne želi da živi sa vama, onda vam ne ostaje ništa drugo osim da je razvedete. Ali sad ostaje problem mehra koji vi morate isplatiti, ako ga već niste isplatili. Meðutim, s obzirom da je ona ta koja želi razvod, onda ovdje treba da doðe do tzv. sporazumnog razvoda ili ”hula”, kako se to naziva u šerijatskoj terminologiji. Način spomenutog razvoda jeste da žena zatraži razvod braka i tom prilikom vrati mehr koji je uzela ili ga halali ukoliko ga još nije uzela, na račun toga što je ona ta koja traži razvod.

 

Tako da odgovor biva da se nagodite sa ženom da joj date razvod, ali da joj ne isplaćujete mehr koji ste joj dužni, ili da ona vrati što je uzela. A, takoðer, ukoliko ne želite da uzmete mehr koji ste joj već dali, nego želite samo da je razvedete, to vam je takoðer dozvoljeno, a Allah najbolje zna

Odgovorio: Hfz. Dževad Gološ