Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Pet ranjenih: Napao australske vojnike RPG-om i automatskom puškom

194views

Minber.ba – Jedan afganistanski vojnik je otvorio vatru na australske i afganistanske vojnike iz RPG-a i automatske puške i ranio petoricu, a zatim pobjegao.

Australski general je izjavio da je pokrenut lov na napadača koji je vozilom pobjegao, i to putem bespilotnih letjelica.

Ovo je već drugi napad jednog afganistanskog vojnika na australske u protekle dvije sedmice, a treći tokom ove godine.

No, australska premijerka Julia Gillard je jutros izjavila da će Australci nastaviti obučavati vojnike Afganistanske nacionalne armije, bez obzira na nanešenu štetu u odnosima.

“Ti napadi slabe povjerenje”, rekla je ona u Melbourneu. “Jako sam svjesna da će ovaj napad, koji se desio tako brzo nakon strašnog napada od 29. oktobra, uzrokovati zapitanost Australaca oko naše misije u Afganistanu i povjerenja koje imamo u vojnike Afganistanske nacionalne armije.”

Afganistanski vojnik je otvorio vatru na kolege vojnike u utorak poslijepodne, prema lokalnom vremenu, u bazi Nasir, u regiji Dolina Charmestan u Afganistanu.

“Tri australska vojnika su pretrpjela teške ozljede i dobili su neposrednu prvu pomoć,” rekao je General Hurley.

(The Sidney Morning Herald)