Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Pentagon hvali Katar, a Trump ih kritikuje

916views

Pentagon je u utorak ponovio svoje pohvale Kataru zbog toga što je domaćin američke zračne baze od vitalnog značaja i zbog njegovog “trajnog obavezivanja na regionalnu sigurnost”, držeći se poruke povjerenja čak i pored toga što je predsjednik Donald Trump na Twitteru aplaudirao odluci arapskih sila da prekinu veze sa zalivskim saveznikom.
To je posljednji primjer razlika između američkih zvaničnika i Trumpa čiji je tweet potegao pitanja oko postojeće američke politike i njenog pojašnjavanja.

U slučaju Katara ulozi su visoki. Više od 11.000 američkih i koalicijskih vojnika razmješteno je u zračnoj bazi al Udeid, iz kojhe djeluje više od stotinu aviona.

Od tih 11.000, skoro 1.000 ih djeluje u kombiniranim operativnim centrima zračnih operacija koji pomažu u nadzoru misija za kampanje u Iraku, Siriji i Afganistanu, tvrdi vojska.

Američki zvaničnici saopćili su u ponedjeljak da će Washington u tišini pokušati da smiri situaciju između Saudijske Arabije i Katara, tvrdeći da je zalivska državica previše značajna za američke vojne i diplomatske interese kako bi ostala izolirana, prtenosi Reuters.

(FENA)