Vijestiiiiii

Pastor Terry Jones ponovo spalio Kur’an

363views

Kako prenose američki portali, pastor Terry Jones ponovo je spalio kopiju Kur’ana. On je ovo napravio u znak protesta zbog zatvaranja iranskog svećenika Youcefa Nadarkhanija.

Ovom činu, koji se desio ispred crkve u Gainesvilleu na Floridi, prisustvovalo je oko 20 ljudi, a snimak spaljivanja Kur’ana je bilo moguće uživo pratiti preko YouTubea.

Iz Pentagona su pozvali pastora Jonesa da dobro razmisli o svojim postupcima, imajući u obzirom da bi mogao ugroziti američke vojnike koji se nalaze u Afganistanu ili u drugim islamskim zemljama. Bez obzira na to Jones je istakao da će nastaviti sa svojim protestima i zahtijevati puštanje na slobodu svećenika Nadarkhanija.

Youcef Nadarkhani uhapšen je u oktobru 2009. godine i osuđen na smrtnu kaznu jer je u 19. godini prešao na katoličanstvo i osnovao malu Crkvu Irana. On je najprije osuđen na smrtnu kaznu, ali slučaj je vraćen sudu u njegovom rodnom gradu – Rashtu, u pokrajini Gilan. Novo suđenje je završeno u septembru 2011. godine, ali presuda nije nikad javno objavljena.

Pastor Terry Jones je u martu 2011. godine izazvao bijes javnosti spaljivanjem kopije Kur’ana, a taj događaj je najviše protesta izazvao u Afganistanu, kada je poginulo najmanje 12 osoba.

(avaz.ba)