Vijesti

Parlament Libije osudio izjave egipatskog predsjednika

330views

Libijski parlament pozvao je Vladu da bude u punoj spremnosti protiv moguće “agresije” iz Egipta, osuđujući nedavne komentare egipatskog predsjednika Abdel-Fattaha al-Sisija da bi njegova vojska mogla intervenisati u ratom razorenoj zemlji.

Libijski zastupnici traže od vlasti da ozbiljno shvate nedavne prijetnje Al-Sisija i preispitaju sve moguće načine djelovanja kako bi odgovorili na ovakve postupke.

Poručili su da komentari Al-Sisija aludiraju i na mogućnost slanja vanjske vojne misije u Libiju, što, kako se navodi, “predstavlja direktnu prijetnju upotrebe sile protiv naše države”.

– Libija nije predstavljala prijetnju sigurnosti Egipta, već je egipatski režim doprinio napadima na suverenitet Libije i miješao se u njenu sigurnost i integritet njenog teritorija – stoji u saopćenju libijskih zastupnika, prenosi Anadolija.

Parlament Libije osudio je Al-Sisija zbog izjave da je libijska vojska bila “teroristička milicija”, poručivši mu da se vojska te zemlje bori protiv terorizma.

U saopćenju se još navodi da prijetnja Al-Sisija predstavlja kršenje međunarodnog prava, kao i suvereniteta Libije.

Al-Sisi u subotu je u izjavi novinarima u egipatskom gradu Matrouh, blizu libijske granice, istakao da bi Egipat, ako bude potrebno, mogao pokrenuti “vanjske vojne misije” u Libiji, dodajući da je “svaka direktna intervencija u Libiji već postala međunarodno legitimna”.

Al-Sisi je egipatskoj vojsci također poručio da bude “spremna da izvrši bilo koju misiju unutar državnih granica, ili, po potrebi, i izvan svojih granica”.

(FENA)