Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Pariz za slanje oružja opoziciji u Siriji

279views

Francuska će svojim evropskim partnerima predložiti ukidanje embarga na “odbrambeno oružje” kako bi pomogla opoziciji u Siriji, izjavio je danas šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

“Trenutno je na snazi embargo, dakle iz Evrope se ne dostavlja nikakvo oružje. Moguće je postaviti pitanje o odbrambenom oružju i ono će svakako biti postavljeno”, kazao je Fabijus radiju RTL.

“To je nešto što se može uraditi samo u koordinaciji sa Evropljanima. To pitanje će se razmatrati pošto je to (sirijska opoziciona) koalicija zatražila od nas”, dodao je francuski ministar.

“Pozicija Francuske je da ne treba militarizovati sukob, ali je očigledno neprihvatljivo da postoje oslobođene zone koje bombarduju avioni (sirijskog predsednika) Bašara (el-Asada). Pitanje odbrambenog oružja biće postavljeno”, rekao je Fabijus, ne preciziravši kada će se o tome razgovarati.

Fabijus će danas ugostiti svoje kolege iz Nemačke, Poljske, Španije i Italije, kao i ministre odbrane tih zemalja. Sastanak ministara spoljnih poslova EU planiran je za početak iduće sedmice.

“Treba pronaći pravednu ravnotežu i to nije lako: s jedne strane ne ići ka militarizaciji, a s druge spriječiti uništenje tih slobodnih zona. U kontaktu smo sa specijalnim izaslanikom UN Lahdarom Brahimijem i sa Rusima, pošto želimo da pronadjemo rješenje”, kazao je šef francuske diplomatije.

Rusija, glavni saveznik sirijskog režima, nije obuhvaćena embargom koji je uvela EU i jedan je od glavnih snabdjevača oružjem režima u Damasku.

Fabijus je najavio i da će francuski predsjednik Fransoa Oland u subotu u Parizu primiti lidere nove Koalicije sirijske opozicije.

(Beta)