Vijestiiiiii

Pariz: Tinejdžerku iz škole poslali kući – zbog preduge suknje!

345views

Učenica jedne srednje škole u blizini Pariza je optužena za nošenje provokativne odjeće i poslata kući. U školi su smatrali da je suknja preduga te da prenosi religijske vrijednosti.

‘Ostali učenici dolaze odjeveni kao hipiji ili gotičari i nitko im ništa ne prigovara, a meni ne dozvoljavaju da nosim cigansku suknju. Da sam došla u školu noseći veo onda bih razumjela takvu reakciju’, ispričala je za Le Parisien Khadija, djevojka koja je poslata kući, a koja pohađa srednju školu Edmond-Rostand u mjestu Saint-Ouen-l’Aumône u blizini Pariza.

Khadija je prošli ponedjeljak poslata kući jer su u školi smatrali kako njena duga suknja prenosi religijske vrijednosti.

‘Bio je prekrasan proljetni dan i ja sam obukla dugu suknju. Direktor mi je rekao da sam provokativna i poslao me kući’, ispričala je Khadija.

Iz škole je pak, stiglo sužbeno saopćenje u kojem poriču kako su Khadiju poslali kući te napominju kako se ‘o suknji samo razgovaralo’, prenosi dnevnik.hr. ‘Skida svoj veo prije nego uđe u školu, no naša je uloga da upozorimo učenike koji nose provokativnu odjeću. Isto činimo i s djevojkama koje dođu u školu golog trbuha’, kazao je za francuski list neimenovani izvor iz škole.

2004. godine u Francuskoj je na snagu stupio Zakon o zabrani nošenja religijskih simbola u školama, čime je djevojkama muslimanske vjeroispovijesti zabranjeno nošenje velova (mahrama) u razredima.

Khadija pak, vjeruje kako školi ipak nije dozvoljeno komentiranje njene odjeće i ustraje na tome da neće skratiti svoje suknje.

(24sata.info)