Vijesti

Papa novim biskupima: Klonite se zloupotreba

597views

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja pozvao je danas nekoliko desetina novih biskupa da se klone klerikalizma, odnosno “iskušenja sveštenstva da dominira u javnom i političkom životu”, uz ocjenu da je to uzrok raznih vrsta zloupotreba.
“Draga braćo, klonite se klerikalizma! Klonite se zloupotreba, bilo da je u pitanju zloupotreba moći ili svijesti … Klonite se svakom obliku klerikalizma”, rekao je papa primajući grupu od 74 biskupa iz cijelog svijeta.

Biskupi se nalaze na dvonedjeljnoj obuci u kojoj važno mjesto zauzima borba protiv pedofilije koja i dalje potresa Crkvu s novim slučajevima sveštenika pedofila.

Papa je u besjedi biskupima rekao da treba da se odupru iskušenju da se ponašaju kao “prinčevi” ili “gazde” u biskupijama.

Papa Franja je ponovio da sveštenici treba da posvete “vrijeme i energiju za siromašne” bez “straha da će uprljati ruke” i da takođe pokažu strpljenje prema mladima.

Prema njegovim riječima, mlade ne treba stavljati “u karantin” i ako su zaraženi “virusom potrošnje i hedonizma”, prenosi Beta.

“Nemojte se hvaliti! Čuvajte se tople udobnosti koja vodi do mediokriteta i apatije. Čuvajte se ćutanja kojim se izbegava žrtvovanje, kao i pastoralne revnosti koja dovodi do netolerancije ili materijalnog obilja koje uništava riječ Jevanđelja. Ne zaboravite da đavo ulazi kroz džepove”, rekao je Papa biskupima.

(Vijesti.ba)