Vijesti

Papa i patrijarh potpisali deklaraciju o ujedinjenju hrišćana

620views

Papa i patrijarh potpisali istorijsku deklaraciju o ujedinjenju hrišćana.

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franjo i pravoslavni vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisali su u nedjelju u Jerusalimu zajedničku ekumensku deklaraciju čiji je cilj ujedinjenje hrišćana.

Poslije potpisivanja deklaracije u kojoj se poziva na približavanje rimokatoličke i pravoslavne crkve, Franjo i Vartolomej su održali zajedničku moltvu u crkvi Hristovog groba u jerusalimskom Starom gradu.
 
Svjetske agencije ocijenjuju da je to istorijski događaj u hrišćanstvu, jer katolici i pravoslavci nikada nisu bili tako bliski doktrinarno od velike šizme 1054. godine, kada je došlo do kanonskog odvajanja i prekida liturgijskog zajedništva zapadne i istočne crkve.

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franjo u ponedjeljak završava trodnevnu posjetu Bliskom Istoku obilaskom Jerusalima.
 
Papa će se danas odvojeno sastati s jerusalimskim glavnim muftijom i izraelskim rabinima. Takođe će održati molitvu kod Zida plača i posjetiti memorijal Holokausta Jad Vašem.
 
Franjo će održati misu na Sionskoj gori, mjestu “posljednje večere Isusa Hrista” za hrišćane, i groba cara Davida za Jevreje.
 
Cilj papine posjete “Svetoj zemlji” jeste obilježavanje 50. godišnjice istorijskog susreta u Jerusalimu pape Pavla Šestog i tadašnjeg vaseljenskog patrijarha Atinagore.

(RSE)