Vijestiiiiii

Španski sudija nastavlja sa istraživanjem ratnih zločina Izraela

293pregledi
MINBER.BA – Španski sudija Fernando Andreu je u ponedeljak izjavio da će da nastavi sa istraživanjem izraelskih zločina protiv čovječnosti u avionskom bombardiranju jedne zgrade u Gazzi 2002. godine.

Iz pravnih izvora se saznaje da je Andreu, iz Španskog Nacionalnog suda, odbacio argument tužioca da sudu fali neophodna jurisdikcija kako bi istraživao ovaj predmet.

Sudija je potvrdio da je njegov sud ovlašten da istražuje tužbu koju je podnio Palestinski Centar za ljudska prava u Gazzi nakon što izraelsko pravosuđe nije diglo optužbu protiv onih koji su počinili ratne zločine nad Palestincima.

U predmetu se radi o bombardiranju jedne zgrade u Gazzi, 22. jula 2002, od strane izraelskih vazdušnih snaga, u kojem je ubijen Šejh Salah Šehade, komandant Kassam Brigade, naoružanog krila Hamasa. U napadu je poginulo i 14 civila, među kojima je bilo najviše djece.

Izraelske vazdušne snage su ispustile bombu težine jedne tone na kuću u naselju Deradž u Gazzi.

Optužba je podignuta protiv sedam izraelskih oficira predvođenih od strane tadašnjeg ratnog ministra Benjamina Ben Eliezera, šefa osoblja Moshea Ya’lona i vazduhoplovnog komandira Dana Halutza.

(Palestine Information Center)

 
Za minber.ba preveo: H.O.