Vijestiiiiii

Palestinski čelnik Marvan Barguti: Mirovni proces je “mrtav”

358views

Marvan Barguti, palestinski vođa koji služi doživotnu kaznu u izraelskom zatvoru, pozvao je u srijedu u otvorenom pismu sunarodnjake da odbace iluziju o obnovi “mrtvog” mirovnog procesa s Izraelom.

“Mirovni proces je propao, gotov je, nepotrebno je očajnički pokušavati oživjeti mrtvaca i pozivam vas da prestanete gajiti iluziju da se na tome može graditi”, napisao je Barguti, glavni vođa druge palestinske intifade.

Izraelski i palestinski pregovarači održali su u utorak sastanak u Amanu, prvi nakon septembra 2010., te se dogovorili o idućim kontaktima u pokušaju obnove mirovnog procesa.

U pismu u povodu 47. godišnjice “palestinske revolucije”, Barguti pozdravlja palestinsku pomirbu svoje stranke Fataha i pokreta Hamas koji vlada Gazom. Palestince poziva da se, prema dokumentu o nacionalnom sporazumu iz 2006., bore za područja koja je Izrael okupirao 1967. i za stvaranje palestinske države u njezinim granicama iz 1967., prenijela je Hina.

Godina 2012. treba biti godina mirnog nacionalnog otpora kolonizaciji, agresiji i judaizaciji Jerusalema, napisao je Barguti i pozvao na nove akcije pri Ujedinjenim narodima kako bi palestinska država ušla u sva međunarodna tijela i postala članica UN-a.

Glavni tajnik Fataha za Zapadnu obalu Barguti je 2004. osuđen na doživotni zatvor zbog upletenosti u protuizraelske atentate. Palestinci ga vide kao mogućeg nasljednika predsjednika Mahmuda Abasa.

(Fena)