Vijesti

Palestinci već danima štrajkuju glađu u izraelskim zatvorima

639views

Palestinci u izraelskim zatvorima već danima štrajkuju glađu zbog administrativnog pritvora koji im je određen bez provedbe istrage i suđenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje palestinskih zatvorenika saopćilo je da ukupno 11 Palestinaca štrajkuje glađu u izraelskim zatvorima.

U saopćenju se navodi da Jafer Izzeddin (48) i Ihsan Osman štrajkuju već 18 dana, a da još šestorica Palestinaca štrajkuju već 11, a trojica treći dan.

Predstavnik Udruženja Emani Serahine za AA je kazao da su štrajkači glađu smješteni u zatvorske samice i da im nije dozvoljena ni posjeta advokata odbrane.

Ističući kako nema informacija o zdravstvenom stanju štrajkača, Serahine je kazao da se očekuje još masivnije stupanje u štrajk jer se broj pritvorenika povećava.

Hiljade Palestinaca završe u izraelskim zatvorima kao administrativni pritvorenici, a najčešće im se na teret stavljaju navodne optužbe da predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost Izraela.

Iako se najčešće ne provode sudski procesi, zatvorenicima se mjesecima i godinama produžavaju mjere pritvora, a njihovim advokatima se uglavnom ne dozvoljava pristup takozvanim “tajnim dokazima“.

(AA)