Vijestiiiiii

Palestinci tvrde da Liberman želi rat

305views

Palestinska vlast oštro je kritizirala jučerašnje izjave izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Libermana, koji je nakon sastanka s australskim šefom diplomatije Bobom Carrom u Jeruzalemu kazao da do palestinsko-izraelskog dogovora „neće doći sve dok Palestinu bude vodio predsjednik Abbas“.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Nebil Ebu Rudeyne kazao je da Liberman želi „okončati fazu mirovnih pregovora i na njihovo mjesto zavesti rat“.

Ebu Rudeyne istakao je da je i bivši premijer Izraela Ariel Sharon davao slične izjave o zdravlju predsjednika Jasera Arafata, pozivajući praktično na njegovo ubistvo.  

Glasnogovornik palestinskog predsjednika okrivio je Izrael za niz nediplomatskih  poteza i prekršaja. No, uprkos svemu, Ebu Rudeyne  je pozvao Izrael na mirne pregovore o granicama između dvije zemlje iz 1967. godine.

Izraelski predsjednik Shimon Perez u posljednje vrijeme je u više navrata isticao da je Mahmud Abbas prava osoba za pregovore s palestinske strane.

I američki državni sekretar Hillary Clinton je tokom posljednje posjete Izraelu kazala da je Abbas dobra osoba za pregovore, te pozvala Izrael da pregovara upavo s njim.

(Anadolija)