Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Palestinci traže Ujedinjenje za mir

449views

Palestinski ministar Rijad Malki rekao je da će Palestinci pokušati da zaobiđu SB UN ukoliko SAD stave veto na njihov pokušaj da proglase nezavisnost.

On kaže da će Palestinci, kako bi predupredili bilo kakav veto, tražiti hitnu sjednicu Generalne skupštine UN.

Odnosno, iskoristiće Rezoluciju 337 poznatu kao Ujedinjenje za mir, koja daje ovlašćenja Skupštini da donese odluku ako u Savetu bezbjednosti ne bude postignut jednoglasan stav.

Ukoliko mirovni pregovori sa Izraelom i dalje ostanu u ćorsokaku, Palestinci planiraju da u septembru traže od UN priznanje njihove države.

Odobrenje Saveta bezbjednosti je neophodno kako bi palestinska država bila prihvaćena kao članica UN, ali predsjednik SAD Barak Obama najavio je da će SAD, kao stalna članica, uložiti veto.

Kako navodi agencija AP, taj korak Palestinaca će najverovatnije izazvati bučnu pravnu polemiku, a sam Malki je priznao da Palestinci još nemaju potrebnu dvotrećinsku podršku u skupštini.

(Beta)