Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Palestinci pisali Vijeću sigurnosti zbog židovskih naselja

345views

‘U pismu se poziva međunarodna zajednica, posebno Vijeće sigurnosti, da osudi nelegalne aktivnosti kolonizacije i druge nelegalne akcije Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama’, izjavio Maliki.

Palestinci će pokušati da izdejstvuju deklaraciju koja će jasno osuditi gradnju izraelskih naselja.

Palestinci su uputili pismo Vijeću sigurnosti UN-a u kojem traže da osudi kolonizaciju koju provodi Izrael, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave Riad al-Maliki.

“U pismu se poziva međunarodna zajednica, posebno Vijeće sigurnosti, da osudi nelegalne aktivnosti kolonizacije i druge nelegalne akcije Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama”, izjavio je Maliki agenciji AFP.

On je precizirao da je palestinski izaslanik u Ujedinjenim narodima Riad Mensur predao to pismo Vijeću sigurnosti i generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu u ponedjeljak, prije sastanka Četvorke za Bliski istok u srijedu u Washingtonu.

Pismo poziva da se, također, poduzmu “hitne mjere kako bi se izvršio pritisak na okupatorsku silu Izrael, koje bi ga primorale da odmah obustavi svoje akcije i svoju politiku”, dodao je ministar.

On je precizirao da će Palestinci pokušati da od Četvorke dobiju deklaraciju “u kojoj će biti jasno navedeno da je kolonizacija glavna prepreka nastavku realnih i ozbiljnih pregovora”.

(AJB)