Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Palestinci osudili Netanyahua za polaganje kamena temeljca za jevrejsko naselje

696views

Palestinsko predsjedništvo osudilo je u četvrtak izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog polaganja kamena temeljca za nove stambene jedinice u jevrejskom naselju na Zapadnoj obali, javila je palestinska novinska agencija WAFA.
Nabil Abu Rudeinah, glasnogovornik Palestinskog predsjedništva, osudio je Netanyahua zbog polaganja kamena temeljca za više od 1.000 stambenih jedinica u naselju Beitar Illit smještenom južno od Bethlehema na Zapadnoj obali.

Abu Rudeinah je izjavio da su naselja nezakonita i naglasio je da su istočni Jerusalem, Zapadna obala i pojas Gaze palestinske teritorije, u reakciji na navodnu izjavu Netanyahua da su Zapadna obala i istočni Jerusalem dio Izraela.

– Naselja su u osnovi nelegalna, i izraelska vlada mora odmah da prekine s tim destruktivnim pristupom dvodržavnom rješenju – kazao je.

Predsjednički glasnogovornik zatražio je od međunarodene zajednice, posebno od Sjedinjenih Država, da se aktivira u mirovnom procesu i da zaustavi izraelske aktivnosti na širenju naselja, upozoravajući da bi to moglo izazvati nekontrolirane posljedice.

Beitar Illit je drugo po veličini jevrejsko naselje na Zapadnoj obali, izgrađeno 1990. godine u okviru bloka naselja Gush Etzion na jugu Zapadne obale, sa skoro 50.000 stanovnika.

Kako prenose izraelski mediji, Netanyahu je prisustvovao ceremoniji polaganja kamena temeljca za novi kvart u naselju, navodno rekavši “da smo povezali Beitar Illit s Jerusalemom”.

Pitanje širenja jevrejskih naselja ključna je prepreka palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima i dovelo je do kraha dijaloga između dvije strane u martu 2014. nakon devetomjesečnih razgovora uz američko posredovanje, podsjeća agencija Xinhua.

(FENA)