Vijesti

Palestinci očekuju da će EU osuditi preseljenje američke ambasade u Jerusalem

611views

Sedmicu dana nakon što EU nije objavila saopćenje u kome osuđuje Sjedinjene Države zbog preseljenja ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, u toku su novi pokušaju da se objavi takvo saopćenje, izjavio je u ponedjeljak palestinski ambasador u EU Abdel Rahim al-Farra.
On je izjavio za zvaničnu radiostanicu Glas Palestine da su brojni politički blokovi u Evropskom parlamentu u procesu izrade saopćenja svih 28 članica EU koje bi osudilo prebacivanje američke ambasade u Jerusalem.

Farra je izrazio nadu da će saopćenje usvojiti sve države članice EU i da se nijedna zemlja neće usprotiviti njegovoj objavi.

On je mislio na neuspjele objave ranijih saopćenja nakon primjedbi Češke Republike, Rumunije i Mađarske. Politička saopćenja EU trebaju biti donesena konsenzusom.

Farra je izjavio da bi se evropska pozicija trebala pomjeriti od odbijanja i osude američkog poteza do priznanja države Palestine u granicama iz 1967. i s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(Fena)