Vijesti

Palestinci će proizvesti 16.500 tona maslinovog ulja, počela berba

778views

Masline se smatraju važnim nacionalnim simbolom za Palestince, a sezona berbe maslina koja počinje u jesen glavni je zvor prihoda za hiljade domaćinstava.

Sakupljanje maslina je godišnji porodični izlet i obaveza za svakog člana šire porodice, izvještava agencija Wafa.

Fayyad Fayyad, čelnik Palestinskog vijeća za maslinovo ulje je izjavio da je proizvodnja ostala na istom nivou od 2010. godine, i iznosi oko 16.500 tona godišnje. Tako se očekuje i za ovu godinu.

Rekordna proizvodnja je bila 2000., kada su proizveli 34.000 tona maslinovog ulja, najviše u cijelom regionu. Fayyad je pojasnio da će urod maslina ove godine u pojasu Gaze biti za oko hiljadu do dvije hiljade tona manji nego prošle godine.

Prema izjavi Tariqa Abu Labana, generalnog direktora marketinga u Ministarstvu poljoprivrede, Palestina izvozi 3.700 tona maslinovog ulja godišnje. Zemlje Arapskog zaliva su najveće tržište, a izvoze i na tržište SAD-a i Kanade.
Palestinci se tokom sezone berbe maslina suočavaju sa velikim problemima i izazovima, od napada izraelskih doseljenika koji uništavaju maslinjake, do situacija u kojima maslinjaci ostaju iza zidova izraelskog područja zbog čega im farmeri ne mogu pristupiti.

Svake godine, izraelski doseljenici napadaju farmere koji rade u blizini njihovih naselja, koja su ilegalno napravljena na palestinskoj zemlji, nerijetko otimajući proizvode ili ih tjeraju sa palestinske zemlje, koja je vlasništvo farmera. Često, izraelski mirovni aktivisti i međunarodne grupe, pridružujući se Palestincima u sakupljanju maslina, pokušavaju odvratiti napade izraelskih doseljenika. Ipak, izraelska naselja i dalje niču na palestinskoj zemlji koja se smanjuje, a na posjedima je sve teže imati sigurnost i živjeti od obrađivanja zemlje, navodi Wafa.

(Vijesti.ba)