Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Palestina: Tužićemo Izrael u Hagu

285views

Visoki palestinski zvaničnik Nabil Šaat upozorio je da bi vlada na Zapadnoj obali mogla da tuži Izrael ako ne prestane da širi jevrejska naselja.

Izrael je u petak najavio izgradnju 3.000 novih stambenih jedinica u velikim blokovima jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu, nakon što je Generalna skupština UN priznala de fakto palestinsku državu.

Šaat je kasno sinoć kazao da su mnoge zemlje apelovale na Palestinsku upravu da ne iskoristi novi status da tuži Izrael za ratne zločine u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, takozvanom “Svjetskom sudu”.

Šaat je kazao da nastavkom “ratnih zločina naseljavanja” okupiranih teritorija Izrael Palestince “gura i primorava” da idu u MKS. Izrael je odbacio pozive da odustane od planova o izgradnji, podsjeća AP.

Izrael je najavio da neće odustati od planova da izgradi nove domove za jevrejske naseljenike u najkontroverznijem području Zapadne obale kraj Jerusalima.

(Tanjug)