Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Palestina: Strani dobrovoljci brane “braću Izraelce od palestinskih okupatora”

260views

Minber.ba – Desetine francuskih državljana s vojnim iskustvom su stigle u Izrael kako bi “pružili ruku našoj braći koja su suočena sa agresijom palestinskih okupatora, i osigurali sigurnost židovskih gradova i Judeji i Samari,” navodi se na web stranici “stranih boraca”.

Grupa sa sobom nosi oružje i spremna ga je upotrijebiti u odbrani prava Izraela da preuzme palestinsku zemlju na okupiranim teritorijama nakon formalnog zahtjeva Mahmuda Abbasa u UN-u da se Palestini dodijeli status države.

Već se 55 francuskih državljana dobrovoljno prijavilo, kako muškaraca tako i žena, a podijeljeni su u pet grupa po 11 članova.

Web stranica na kojoj je objavljen poziv na “odbranu braće” Izraelaca pripada francuskoj ispostavi Jevrejske odbrambene lige (JDL), desničarske jevrejske grupe koju je osnovao rabin Meir Kahane u SAD-u 1968. godine.

Američki FBI-a je tu grupu okarakterisao kao “nasilnu ekstremističku organizaciju”. Grupa JDL djeluje širom svijeta, uključujući SAD, Kanadu, Francusku i V. Britaniju.

Izvor: Antiwar/El-Džezira

Za minber.ba preveo i prilagodio: E.D.

(Minber.ba)