Vijesti

Pakistanski šef diplomatije Qureshi: Pojačati mjere protiv rastućeg vala islamofobije u svijetu

298views

Ministar vanjskih poslova Pakistana Shah Mahmood Qureshi pozvao je na povećanje mjera protiv sve rastućeg vala islamofobije u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Qureshi je putem videokonferencije prisustvovao sastanku Alijanse civilizacija Ujedinjenih nacija (UN).

Podsjećajući da je UN ciljane provokacije mržnje i nasilja klasificirao kao “protivzakonite”, Qureshi je upozorio da je u svijetu prisutan porast netrpeljivosti, diskriminacije, rasizma, govora mržnje i nasilja na osnovu vjerskih uvjerenja.

Naglašavajući također da treba povećati mjere protiv rastućeg vala islamofobije u svijetu, Qureshi je rekao da treba uložiti napore za miran svijet u kojem različite civilizacije i kulture žive zajedno u skladu s međusobnim poštovanjem.

Pohvalivši Španiju i Tursku, zemlje koje su sponzori Alijanse civilizacija, Qureshi je rekao kako je strah od pandemije COVID-19, koji potiče na rasizam, pokazao koliko je i islamofobija duboko ukorijenjen problem u svijetu.

Prema riječima Qureshija, u mnogim dijelovima svijeta, uključujući i regiju iz koje dolazi, globalna epidemija pogoršava patnju ljudi zbog negativnih vjerskih stereotipa.

(AA)