Vijestiiiiii

Pakistanci bijesni: Američka ambasada organizovala okupljanje homoseksualaca

312views

Minber.ba – Sjedinjene Države izazvale su novu kontroverzu u Pakistanu organiziranjem okupljanja homoseksualaca, koje je izazvao bijes vjerskih vođa u toj državi. “Američka ambasada, održavajući tako kontroverzno okupljanje, prekršila je pravila i zakone zemlje,” izjavio je Ameer Munawar Hassan, lider islamske stranke Jamaat-i-Islami, za pakistanske novine Nation.”Dakle, Vlada bi trebala djelovati u vezi tim.”

Američka ambasada u Islamabadu organizovala je okupljanje homoseksualaca prošle sedmice pod naslovom “Proslava ponosa”.

Tokom okupljanja, zamjenik američkog ambasadora u Pakistanu izrazio je potporu svoje zemlje za gay, lezbijske, biseksualne i transrodne osobe u Pakistanu.

“Želim biti jasan: američka ambasada je ovdje da vas podrži i stajati će uz vas na svakom vašem koraku”, rekao je otpravnik poslova Richard Hoagland  na okupljanju, prema navodu web stranice ambasade.

Više od 75 ljudi, uključujući misiju časnika, strane diplomate i vođe pakistanskih grupa koje brane homoseksualizam, su prisustvovali događaju.

No, događaj je izazvao pometnju u muslimanskoj zemlji.

“Nijedna vjera, uključujući islam, kršćanstvo i hinduizam, ne dopušta homoseksualnost”, rekao je Hassan.

“Kao muslimanska država, Pakistan slijedi islamska pravila i propise, koji strogo zabranjuju homoseksualizam, lezbijske brakove i slavlja.”

Homoseksualnost je ilegalna u Pakistanu, a može biti kažnjena bičevanjem, zatvorom ili smrću.

Nova napetost

Očekuje se da će ovaj događaj izazvati još veći razdor između Islamabada i Washingtona.

“Vlada bi trebala pitati više zvaničnike u američkoj ambasadi što ih je navelo da održe ovu kontroverznu ceremoniju kada su znali da takav čin nije dopušten u jednoj islamskoj državi,” rekao je muftija Muneeb-ur-Rehman za pakistanske novine.

Anti-američko raspoloženje je veliko u Pakistanu, a sužbeni odnosi su već odavno krhki nakon niza diplomatskih i vojnih sporova.

Izvor: OnIslam.net

Za minber.ba preveo i prilagodio: E.D.

(Minber.ba)