Vijesti

Pakistan se protivi rusko-indijskom sporazumu o S-400

epa04703661 (FILE) A file picture dated in 1996 of Russian S-300 air defence missiles at a military training camp in Russia. Russia on 13 April 2015 lifted a ban on delivering sophisticated surface-to-air defence missiles to Iran, citing recent progress in the nuclear arms talks with Teheran. A 2010 UN resolution does not specifically prohibit Russia from supplying missiles, but calls for states to exercise restraint in arms sales. EPA/VLADMIR MASHATIN
800views

Iz Ministarstva vanjskih poslova Pakistana su poručili kako se snažno protive sporazumu o raketnim sustavima protuzračne odbrane S-400 između Rusije i Indije.

“Protivimo se bilo kakvoj utrci u naoružanju u južnoj Aziji i predlažemo mjere za promoviranje ograničenja i nuklearne i konvencionalne dominacije”, rekao je Mohammad Faisal, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Pakistana, prenosi Anadolija.

Istaknuo je kako zemlje koje prodaju oružje Indiji trebaju osigurati da njihova pomoć ne naruši ravnotežu moći u regiji.

Indija je 5. oktobra, tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina, potpisala ugovor o kupovini raketnih sustava S-400 vrijedan pet milijardi dolara.

Međusobne optužbe

Od prošlog mjeseca traju međusobne optužbe između suparničkih zemalja, Indije i Pakistana.

Odnosi između dvije zemlje pogoršani su nakon što je Indija optužila Pakistan da je povezan s naoružanim napadačem koji u Jammu i Kašmiru ubio 19 indijskih vojnika u rujnu 2016. godine.

Islamabad je oštro odbacio takve optužbe.

Od podjele i stjecanja neovisnosti 1947. godine Indija i Pakistan vodili su tri rata – 1948, 1965. i 1971. godine, a dva su bila zbog Kašmira.

(Agencije)