Vijesti

Pakistan od Turske planira kupiti vojne helikoptere Atak i ratne brodove

1.3kviews

Pakistanski ministar odbrane Rana Tanveer Hussain izjavio je kako njegova zemlja od Turske planira kupiti 30 borbenih helikoptera i četiri ratna broda.

Hussain, koji boravi u Ankari naglasio je kako saradnja na odbrambenom planu između Pakistana i Turske, te dodao kako Pakistan zainteresovan za kupovinu helikoptera T-129 ATAK.

On je rekao kako je pripremni proces u vezi sa kupovinom 90 posto završen, te da je u toku procjena finansijskog dijela ponude.

Također, kazao je kako je plan da se u okviru MILGEM projekta, autohtonog turskog dizajna i proizvodnje brodova, grade i četiri broda, od čega dva na području Turske I još dva u pakistanskom Karachiju.

Prema njegovim riječima, Turska će također od Pakistana kupiti 52 edukaciona aviona “Super Mushshak”.

“Mnogo zemalja koristi ovaj avion. Vrlo je koristan kada je u pitanju temeljni edukacioni proces za pilote”, rekao je Hussain.

Osvrnuvši se i na borbu protiv terorizma u njegovoj zemlji, Hussain je kazao kako Oružane snage Pakistana od 2014. godine vode antiterorističke akcije.

“Ranije je na godišnjem nivou u Pakistanu dolazilo do 1.500 terorističkih aktivnosti i napada. Zahvaljujući aktivnom djelovanju vojske ovaj broj je sada smanjen na 30 do 40”, rekao je pakistanski ministar Hussain.

(TRT)