Vijesti

Pakistan i talibani pozvali na nastavak mirovnih pregovora sa SAD-om

421views

Mirovni pregovori u Afganistanu moraju se nastaviti što je prije moguće, zatražili su u četvrtak pakistanske vlasti i talibani, nakon što je predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca prekinuo pregovore kojima je bio za cilj okončanje najdužeg rata koje su Sjedinjene Države ikad vodile.

Trump je zaustavio pregovore s tom grupom, čiji je cilj bio postizanje sporazuma da se američke i druge strane trupe povuku, a talibani bi dali određene sigurnosne garancije, nakon bombaških napada u Kabulu u kojem je ubijeno 12 osoba, uključujući američkog vojnika.

– Obje strane složile su se oko potrebe za što skorijim ponovnim uspostavljanjem mirovnog procesa – izjavio je pakistanski ministar vanjskih poslova u četvrtak nakon što se ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi sastao sa talibanskom delegacijom koja je u posjeti Islamabadu.

Američka ambasada u pakistanskom glavnom gradu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, javio je Reuters.

Sjedinjene Države dugo su smatrale da je saradnja Pakistana presudna za napore na okončanju rata u Afganistanu.

Do sastanka je došlo kada je Zalmay Khalilzad, najviši američki izaslanik uključen u mirovne pregovore, također posjetio Islamabad radi razgovora s vladom, mada nije bilo jasno da li će se sastajati s predstavnicima talibana.

(FENA)