Vijestiiiiii

Čovjek sa fašistickim simbolom pucao na tursku prodavnicu

301views

Jedan čovjek, sa kukastim krstom na rukavu, za koga se kaže da je psihički bolestan, pucao je na tursku prodavnicu u mjestu Reda-Videnbrik, u pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija.

Ovaj 27-godišnji mladić je imao za tijelo prikačene pakete eksploziva i, kako su saopštili državno tužilaštvo i policija u Bilefeldu, čovjek ima psihičke probleme i, prema sopstvenim navodima, želio je da na taj način izvrši samoubistvo.

Za čovjeka se kaže da nije bio poznat kao desni ekstremista, ali da je u njegovom ruksaku, koji je bacio u reku Ems, pronađen šljem zloglasnih SS jedinica.

Ovaj incident se dogodio u danu kada je Njemačka uznemirena saznanjem da je upravo otkrivena neonacistička grupa ”Nacionalsocijalističko podzemlje” (NSU) godinama sijala smrt među strancima u Njemačkoj i, kako se vjeruje, stoji iza deset ubistava-osam Turaka, jednog Grka i jedne njemačke policajke.

Zbog sumnji da se jedan, u međuvremenu suspendovani agent službe za zaštitu ustava nalazio u blizini mjesta šest od devet ubistava, cijela priča oko NSU prijeti da postane politička afera i skandal njemačkih obavještajnih službi, ocjenjuju mediji.

Sama kancelarka Angela Merkel je povodom otkrića NSU ocijenila da je to bruka za zemlju i najavila provjeru mogućnosti zabrane ekstremno desne Nacionaldemorkatske partije (NPD), stranke koja je upravo ovih dana dobila svog novog šefa Holgera Apfela, a sa njim i ”novu gardu”.

Dugogodišnji šef NPD Udo Fojgt (59) bivši vojnik Bundesvera, politikolog sa par semestara astronautike, čovjek referata, ”potučen” je u nedjelju na kongresu stranke koji je izabrao Apfela (40) i tako napravilo smjenu generacija.

Apfel je, kažu analitičari, potvrdio da dobro zna da ”upakuje” rasizam i mržnju prema demokratiji, tako da se na prvi pogled ne oktrije šta je ”unutra”.

(Tanjug)