Vijestiiiiii

Otvoren Islamski centar na Manhattanu

420views
Islamski kulturni centar otvoren je u srijedu navečer u blizini mjesta terorističkih napada u New Yorku. Prisustvovao je veliki broj posjetilaca. Upriličena je i izložba fotografija na kojima su djeca različitih nacionalnosti iz svih krajeva svijeta.

Entuzijazam na otvaranju bio je u potpunoj suprotnosti u odnosu na probleme s kojima se ovaj projekt susreo na svojim počecima.

“Napravili smo nevjerovatnu grešku zato što u projekt nismo od početka uključili porodice žrtava”, izjavio je projektant El-Sharif Gamal. Zgrada islamskog centra nalazi se dva bloka od nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra, a već dvije godine tu je molitveni prostor za muslimane. Međutim, sad su tu već brojni drugi sadržaji.

Centar je otvoren za pripadnike svih vjera, a u njemu je i spomenik za žrtve koje su stradale u terorističkom napadu 2001. Zgrada centra još nije potpuno završena, te se još prikuplja novac za to. Riječ je o objektu u kojem će biti prostor za obrazovanje, kulinarsku školu, usluge čuvanja djece, sportski objekti, bazen, wellness centar i umjetnički studio. Projektant je na kraju dodao da je džamija u donjem dijelu Manhattana bila prijeko potrebna jer hiljade muslimana žive ili rade u najbližem susjedstvu, prenijela je agencija AP.

(Sarajevo-x.com)