Vijesti

Otkazani predsjednički izbori koji su u Alžiru trebali biti održani 4. jula

481views

Ustavna komisija Alžira saopćila je danas da neće biti održani predsjednički izbori koji su u toj afričkoj zemlji trebali biti održani 4. jula, čime se nastavlja duboka politička kriza u toj afričkoj državi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prošle sedmice je istekao rok za predaju zahtjeva za kandidature, a Ustavna komisija Alžira danas je saopćila da su odbačene kandidature oba kandidata koji su javnosti nepoznate ličnosti.

U saopćenju se navodi kako privremeni predsjednik Alžira Abdelkader Bensalah treba odrediti novi datum izbora. Nisu otkriveni detalji odbacivanja njihovih kandidatura.

Pod pritiskom masovnih antivladinih protesta višedecenijski alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika je 2. aprila podnio ostavku a za privremenog šefa države imenovan je Bensalah.

Bensalah je raspisao predsjedničke izbore za 4. juli, a opozicija i predstavnici civilnog društva pozvali su na bojkot sa zahtjevom da se iz establišmenta uklone ostaci Bouteflikinog režima i da se organiziraju transparentni izbori.

Mandat privremenog predsjednika Bensalaha ističe 9. jula, a očito je da će se politička kriza u toj zemlji nastaviti.

Alžirsko zakonodavstvo nema precizne odredbe koje definiraju tranzicijski proces u slučaju bojkota izbora.

(AA)