Vijesti

Osude Borisa Johnsona zbog vrijeđanja žena pod nikabom

714views
Johnson, koji je podnio ostavku u vladi prošlog mjeseca u sporu oko Brexita, napisao je te komentare u članku u novinama Daily Telegraph objavljenom u ponedjeljak.
Johnson je napisao da se protivi zabrani nošenja burki i marama koje pokrivaju lice, ali je dodao da je “apsolutno smiješno da žene biraju da hodaju uokolo kao poštanska sandučad”.
Njegov članak izazvao je kritike muslimanskih grupa i ostalih političara – među kojima i nekih iz redova konzervativaca.
Johnson je bivši gradonačelnik Londona i jedan od najpoznatijih britanskih političara. On je podnio ostavku na položaj ministra vanjskih poslova u julu, optužujući premijerku Theresu May da je “ubila san o Brexitu” svojim planom da zatraži tješnje ekonomske veze s Evropskom unijom nakon britanskog napuštanja bloka u narednoj godini.
Ostavka je učvrstila poziciju Johnsona kao čelnika pro-Brexit krila Konzervativne stranke, koja je duboko podijeljena oko pristupa prema EU.
Mnogi očekuju da će se May suočiti s izazovima njenom čelništvu ukoliko se posrnuli pregovori o Brexitu ne poboljšaju – a veoma je vjerovatno da će Johnson biti među glavnim kandidatima da je naslijedi. Neki sumnjaju da Johnsonovi komentari o burkama imaju za cilj ojačati njegovu poziciju među desničarskim članovima stranke, prenosi Asociated Press.
(Agencije)